Foto's in de woonkamer: hoe ze correct op te hangen en de juiste hoogte te vinden

Bilder im Wohnzimmer: so hängst du sie richtig auf und findest die passende Höhe

Als je foto's in je woonkamer ophangt, is het belangrijk om de juiste hoogte te vinden. De plaatsing van de foto's kan de hele kamer beïnvloeden en de sfeer verbeteren. In dit artikel bekijken we verschillende factoren die van invloed zijn op de ideale hoogte voor foto's en geven we tips en trucs om ze op de juiste manier op te hangen.

Het belang van de juiste hoogte voor schilderijen

De juiste hoogte voor foto's speelt een cruciale rol om de kamer er op zijn best uit te laten zien. Als de foto's te hoog of te laag hangen, kan dit het visuele evenwicht verstoren en de kamer er onharmonisch uit laten zien. Door de juiste hoogte te kiezen, kun je ervoor zorgen dat de foto's goed tot hun recht komen en de kamer mooier maken.

Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de schilderijen niet alleen esthetisch belangrijk is, maar ook een praktische functie heeft. Als de schilderijen te hoog hangen, kan het moeilijk zijn om ernaar te kijken en de details te herkennen. Als ze te laag hangen, kan de kamer er rommelig en overweldigend uitzien.

Om de ideale hoogte voor schilderijen te bepalen, moet je met verschillende factoren rekening houden. Een van deze factoren is het type schilderij. Afhankelijk van het type schilderij kunnen verschillende hoogtes worden aanbevolen. Portretten moeten bijvoorbeeld meestal op ooghoogte worden opgehangen, terwijl liggende schilderijen iets hoger kunnen worden geplaatst voor een betere zichtbaarheid.

Een andere factor die invloed heeft op de ideale hoogte voor schilderijen is de hoogte van de kamer. In kamers met hoge plafonds kunnen schilderijen iets hoger worden opgehangen om de kamer beter te vullen en een harmonieuze sfeer te creëren. In kamers met lage plafonds daarentegen moeten de schilderijen iets lager hangen om de kamer niet te vol te maken.

De plaatsing van de meubels in de kamer kan ook van invloed zijn op de ideale hoogte voor de schilderijen. Bijvoorbeeld, als een bank of een eettafel onder een schilderij staat, moet het schilderij zo worden opgehangen dat het goed zichtbaar is en niet wordt afgedekt door het meubilair.

Tot slot moet je ook rekening houden met je persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van de juiste hoogte voor schilderijen. Hang foto's op die je mooi vindt en die je persoonlijkheid weerspiegelen. Als je je op je gemak voelt met de foto's in je kamer, zal dit een positief effect hebben op je stemming en welzijn.

Factoren die de ideale hoogte beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de ideale hoogte voor schilderijen beïnvloeden. Hier zijn er een paar om te overwegen:

 • Het type foto's: Afhankelijk van het type foto kunnen verschillende hoogtes worden aanbevolen.
 • De kamerhoogte: Een hoge kamerhoogte maakt het vaak mogelijk om schilderijen wat hoger op te hangen.
 • De meubels in de kamer: de plaatsing van de meubels kan van invloed zijn op de ideale hoogte voor de schilderijen.
 • Persoonlijke voorkeur: uiteindelijk moet je rekening houden met je persoonlijke voorkeuren en schilderijen ophangen die je mooi vindt.

Het is belangrijk om met al deze factoren rekening te houden om de beste hoogte voor je schilderijen te vinden en de kamer te optimaliseren.

Hoe bepaal je de juiste hoogte voor schilderijen

Om de juiste hoogte voor foto's te bepalen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Meet de hoogte van de muur: Gebruik een meetlint om de hoogte te meten van de muur waaraan je de foto wilt ophangen.
 2. Bepaal de ooghoogte: De ideale hoogte voor schilderijen is meestal op ooghoogte. Dit is het punt waarop het midden van het schilderij op ooghoogte is als je voor het schilderij staat.
 3. Markeer de positie: Gebruik een potlood om de positie op de muur te markeren waar je de foto wilt ophangen.
 4. Controleer de positie: Ga een paar stappen achteruit staan en controleer de gemarkeerde positie. Zorg ervoor dat het schilderij op de gewenste hoogte hangt.
 5. Hang het schilderij op: Gebruik een spijker of muurbeugel om het schilderij op de gemarkeerde positie op te hangen.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je schilderijen op de juiste hoogte hangen en de kamer perfect aanvullen. Onthoud dat de juiste hoogte voor foto's een individuele beslissing is en afhangt van je persoonlijke voorkeuren en de stijl van je kamer. Experimenteer en vind de beste hoogte om je foto's tot hun recht te laten komen en een harmonieuze sfeer te creëren.

Ben je op zoek naar de juiste sofa? Vind uw modulaire droombank.

Tips en trucs voor het ophangen van schilderijen

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken als je schilderijen ophangt om de beste resultaten te krijgen. Hier zijn enkele tips en trucs:

De juiste plaatsing van foto's

De plaatsing van de schilderijen is cruciaal voor het effect in de kamer. Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Groepering: Hang foto's in groepen bij elkaar om een interessante en harmonieuze opstelling te creëren.
 • Tussenruimte: Zorg dat er genoeg ruimte is tussen de foto's om ze goed tot hun recht te laten komen.
 • In het midden van het meubelstuk: Plaats de foto in het midden van een meubelstuk om een centraal punt te creëren.

Vermijd veelgemaakte fouten bij het ophangen van schilderijen

Er zijn een aantal veelgemaakte fouten bij het ophangen van schilderijen. Hier zijn enkele fouten die u moet vermijden:

 • Te hoog of te laag: Hang foto's niet te hoog of te laag om een onharmonisch kamerontwerp te voorkomen.
 • Verkeerde uitlijning: Zorg ervoor dat de foto recht hangt en uitgelijnd is voor een professionele uitstraling.
 • Ongeschikte lijst: kies een lijst die bij de stijl van de kamer past en waarin de foto goed tot zijn recht komt.

Verschillende soorten schilderijen en hun ideale hoogte

Afhankelijk van het type schilderij kan de ideale hoogte variëren. Hier zijn enkele voorbeelden:

Portretten en hun ideale hoogte

Portretten hebben vaak een centrale plaats in de woonkamer. De ideale hoogte voor portretten is meestal op ooghoogte, zodat je de details goed kunt zien.

Landschappen en hun ideale positie

Landschapsfoto's kunnen de kamer vergroten en een rustgevende sfeer creëren. Hang ze iets hoger om het effect te versterken.

De rol van interieurontwerp bij het plaatsen van schilderijen

De inrichting van de kamer speelt een belangrijke rol bij de plaatsing van de schilderijen. Hier zijn enkele aspecten om rekening mee te houden:

Invloed van het meubilair op de hoogte van de afbeelding

De meubels in de kamer kunnen de ideale hoogte voor schilderijen beïnvloeden. Zorg ervoor dat de foto in verhouding staat tot het meubelstuk en het beste tot zijn recht komt.

Houd rekening met de hoogte van de kamer en de lichtomstandigheden

Je moet ook rekening houden met de hoogte van de kamer en de lichtomstandigheden. In hoge kamers kun je foto's iets hoger hangen om de kamer te vullen. In donkere kamers moet je heldere en levendige foto's kiezen om het licht te weerkaatsen.

Door de juiste hoogte voor foto's in de woonkamer te vinden, kun je de kamer optimaliseren en een harmonieuze sfeer creëren. Houd rekening met de verschillende factoren die de hoogte beïnvloeden en gebruik de tips en trucs om de schilderijen correct op te hangen. Zo krijg je een inspirerende en esthetische woonkamerinrichting.