Ledersoorten in vergelijking - een directe vergelijking van de 9 populairste ledersoorten voor banken

Lederarten im Vergleich - die 9 beliebtesten Lederarten von Sofas im direkten Vergleich

Leer is voor veel mensen een favoriet materiaal voor banken. Maar welke leersoort is het meest geschikt voor welke bank en wat zijn de onderhoudsvereisten? In dit artikel vergelijken we de 9 populairste leersoorten voor banken en presenteren we hun voor- en nadelen.

Inleiding tot de verschillende soorten leer

Laten we, voordat we de afzonderlijke soorten leer nader bekijken, eerst eens kijken naar de verschillende soorten leer. Er is anilineleer, semi-anilineleer, gepigmenteerd leer, nubuckleer, suèdeleer, kunstleer, buffelleer en suèdeleer.

Het belang van leersoorten voor banken

Het kiezen van het juiste type leer voor een bank hangt af van verschillende factoren. Deze omvatten de look, het gevoel, de duurzaamheid en de onderhoudsvereisten. Elk type leer heeft zijn eigen voor- en nadelen en moet daarom dienovereenkomstig worden gekozen.

Soorten leer en hun eigenschappen

Hieronder presenteren we de afzonderlijke leersoorten en leggen we hun eigenschappen uit.

Anilineleer

Anilineleer is een open leer dat niet gepigmenteerd is. Het wordt gekenmerkt door zijn natuurlijke uiterlijk en gevoel. Het leer is zeer ademend en aangenaam op de huid. Het is echter ook erg gevoelig voor vlekken en krassen.

Een bank van anilineleer mag daarom alleen in ruimtes staan die niet druk worden bezocht. Hij moet ook regelmatig onderhouden worden om het leer soepel te houden.

Semi-anilineleer

Semi-anilineleer is leer dat licht gepigmenteerd is. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en krassen dan anilineleer. Het behoudt echter zijn natuurlijke look en gevoel.

Een sofa van semi-anilineleer is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen of huisdieren, omdat het beter bestand is dan anilineleer. Het moet echter ook regelmatig onderhouden worden om het leer soepel te houden.

Gepigmenteerd leer

Gepigmenteerd leer is leer dat bedekt is met een laag pigment. Hierdoor is het zeer goed bestand tegen vlekken en krassen. Het heeft echter niet meer de natuurlijke look en feel van anilineleer of semi-anilineleer.

Een bank van gepigmenteerd leer is zeer geschikt voor ruimtes waar veel gelopen wordt, zoals woonkamers of kantoren. Het is heel gemakkelijk te onderhouden en vereist geen regelmatig onderhoud.

Nubuckleer

Nubuckleer is leer dat licht geschuurd is om een fluweelachtig oppervlak te krijgen. Het is erg zacht en aangenaam op de huid. Het is echter ook erg gevoelig voor vlekken en krassen.

Een nubuckleren bank moet daarom alleen geplaatst worden in kamers die niet veel bezocht worden. Hij moet ook regelmatig onderhouden worden om het leer soepel te houden.

Suèdeleer

Suède is leer gemaakt van de huid van dieren zoals herten of wilde zwijnen. Het is erg zacht en aangenaam op de huid. Het is echter ook erg gevoelig voor vlekken en krassen.

Een suède bank mag daarom alleen in kamers staan die niet druk worden bezocht. Het moet ook regelmatig verzorgd worden om het leer soepel te houden.

Kunstleer

Imitatieleer is een ledervervanger gemaakt van kunststof. Het is goed bestand tegen vlekken en krassen. Het heeft echter niet de natuurlijke look en feel van echt leer.

Een kunstleren bank is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen of huisdieren, omdat het beter bestand is dan echt leer. Het is ook heel gemakkelijk te onderhouden en vereist geen regelmatig onderhoud.

Buffelleer

Buffelleer is leer gemaakt van de huid van buffels. Het is zeer resistent en duurzaam. Het heeft echter niet de natuurlijke look en feel van anilineleer of semi-anilineleer.

Een buffelleerbank is ideaal voor kamers met veel verkeer zoals woonkamers of kantoren. Hij is heel gemakkelijk te onderhouden en heeft geen regelmatig onderhoud nodig.

Suèdeleer

Suède is leer dat licht geschuurd is om een fluweelachtig oppervlak te creëren. Het is erg zacht en aangenaam op de huid. Het is echter ook erg gevoelig voor vlekken en krassen.

Een suède bank mag daarom alleen in kamers staan die niet druk worden bezocht. Het moet ook regelmatig verzorgd worden om het leer soepel te houden.

Anilineleer

Anilineleer wordt gekenmerkt door zijn natuurlijke look en gevoel. Het is een dun leer dat oorspronkelijk geen of slechts een lichte oppervlaktebehandeling heeft ondergaan. Hierdoor is het bijzonder zacht en soepel. Anilineleder is echter gevoelig voor vuil en vloeistoffen en heeft regelmatig onderhoud nodig. Schuurplekken kunnen ook snel zichtbaar worden op anilineleer.

Het leer wordt verkregen uit de huiden van runderen, die meestal uit Europa of Zuid-Amerika komen. Anilineleder wordt vaak gebruikt voor meubelen van hoge kwaliteit, zoals sofa's en fauteuils, vanwege de natuurlijke uitstraling. Het leer wordt ook gebruikt in de mode-industrie, bijvoorbeeld voor schoenen en handtassen.

De productie van anilineleer is complex en vereist veel expertise. Het leer wordt geverfd in een trommel, waardoor de kleur diep in het leer kan doordringen. Dit creëert de natuurlijke look van het leer. Omdat het leer slechts een lichte oppervlaktebehandeling krijgt, blijft de natuurlijke structuur van het leer behouden.

Eigenschappen van anilineleder

 • Natuurlijke uitstraling
 • dun en zacht
 • gevoelig voor vuil en vloeistoffen
 • heeft de neiging tekenen van slijtage te vertonen
 • Ademend

Het ademende leer zorgt voor een aangenaam zitklimaat en is daarom vooral populair in de zomer. Anilineleren sofa's mogen echter niet direct in de zon worden geplaatst, omdat het leer dan kan verkleuren.

Voor- en nadelen van anilineleren banken

+ Natuurlijke uitstraling
+ Zacht en gezellig
+ ademend
- Gevoelig voor vuil en vloeistoffen
- vereist regelmatig onderhoud
- Heeft de neiging tekenen van slijtage te vertonen
- duurder dan banken van kunstleer of stof

Ondanks de nadelen zijn anilineleren sofa's erg populair. Ze zijn tijdloos en passen bij elke inrichtingsstijl. Met het juiste onderhoud kun je lang van een anilineleren bank genieten.

Semi-anilineleer

Semi-anilineleder is een hoogwaardig materiaal dat wordt gemaakt van de beste runderhuiden. Net als anilineleder wordt het in zijn natuurlijke staat gelaten, maar krijgt het een lichte oppervlaktebehandeling. Hierdoor is het beter bestand tegen vuil en vloeistoffen, maar verliest het niet zijn oorspronkelijke look en feel. Semi-anilineleer is een goede keuze voor mensen die de voorkeur geven aan zacht en natuurlijk uitziend leer, maar ook waarde hechten aan duurzaamheid.

Het leer wordt geproduceerd met behulp van een speciaal looiproces waarbij alleen natuurlijke materialen worden gebruikt. Het oppervlak van het leer wordt licht geschuurd om onregelmatigheden te verwijderen. Daarna wordt het bedekt met een dunne beschermlaag die het leer beter bestand maakt tegen vuil en vloeistoffen.

Semi-anilineleder is bijzonder aangenaam om aan te raken en op te zitten. Het heeft een zacht en soepel oppervlak dat aangenaam aanvoelt. De natuurlijke uitstraling van het leer geeft je bank een unieke en tijdloze charme.

Eigenschappen van semi-aniline leer

Semi-aniline leer heeft veel eigenschappen die het een populair materiaal maken voor hoogwaardige sofa's. De belangrijkste eigenschappen zijn

 • Natuurlijke uitstraling en gevoel
 • Beter bestand tegen vuil en vloeistoffen dan anilineleer
 • Niet zo gevoelig voor schuurplekken

Deze eigenschappen maken semi-anilineleer een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hoogwaardige en duurzame bank.

Voor- en nadelen van semi-aniline lederen sofa's

Semi-aniline lederen sofa's hebben veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

 • Natuurlijke look en gevoel
 • beter bestand tegen vuil en vloeistoffen dan anilineleder

nadelen

 • Regelmatig onderhoud vereist
 • Niet zo bestendig als gepigmenteerd leer

Ondanks enkele nadelen is semi-aniline leer een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hoogwaardige bank die zowel duurzaam als mooi is. Met het juiste onderhoud kun je ervoor zorgen dat je semi-aniline lederen bank jarenlang in topconditie blijft.

Gepigmenteerd leer

Gepigmenteerd leer is een van de populairste leersoorten op de markt. Het wordt behandeld met kleurstoffen en een toplaag om een gelijkmatig kleuroppervlak te krijgen. Hierdoor ziet het er minder natuurlijk uit dan aniline en semi-aniline leer, maar is het beter bestand tegen vuil, vloeistoffen en slijtage. Gepigmenteerd leer is een goede keuze voor mensen die de voorkeur geven aan onderhoudsvriendelijk en duurzaam leer.

De behandeling van gepigmenteerd leer biedt veel voordelen. Het is beter bestand tegen vlekken en vuil, waardoor het een ideale keuze is voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Het is ook minder gevoelig voor slijtage en schuren, waardoor het langer meegaat dan andere soorten leer.

Een ander voordeel van gepigmenteerd leer is dat het verkrijgbaar is in veel verschillende kleuren. Van klassieke kleuren zoals zwart en bruin tot levendige kleuren zoals rood en blauw, er is voor elk wat wils.

Eigenschappen van gepigmenteerd leer

Gepigmenteerd leer heeft een aantal unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten leer. Hier zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen:

 • Bestand tegen vuil, vloeistoffen en slijtage
 • Minder gevoelig voor slijtage en schuren
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren

Voordelen en nadelen van gepigmenteerde leren banken

Als je een nieuwe bank wilt kopen, is gepigmenteerd leer een uitstekende keuze. Hier zijn enkele voor- en nadelen van gepigmenteerde leren banken:

Voordelen

 • Gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken en vuil
 • Duurzaam en bestand tegen slijtage en schuren
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren

Nadelen

 • Ziet er minder natuurlijk uit dan aniline en semi-aniline leer
 • Minder ademend dan natuurlijk leer

Al met al is gepigmenteerd leer een uitstekende keuze voor mensen die de voorkeur geven aan onderhoudsvriendelijk en slijtvast leer. Met zijn vele voordelen en brede kleurengamma is het een uitstekende keuze voor elk huis.

Nubuckleer

Nubuckleer is een leer van hoge kwaliteit dat vaak wordt gebruikt voor banken en andere meubels. Het wordt geschuurd om een fluweelachtig oppervlak te krijgen dat het leer een unieke uitstraling geeft. Vergeleken met gepigmenteerd leer is nubuckleer iets gevoeliger, maar het behoudt zijn natuurlijke uitstraling.

Nubuckleer wordt gemaakt van de bovenkant van de huid en is daarom van nature zacht en soepel. Het is een goede keuze voor mensen die de voorkeur geven aan een natuurlijke look maar ook op zoek zijn naar duurzaamheid.

Bij het kopen van een nubuckleren bank moet je er rekening mee houden dat het regelmatig onderhoud om de schoonheid en duurzaamheid te behouden. Het is gevoeliger dan gepigmenteerd leer en vereist daarom meer aandacht en zorg.

Eigenschappen van nubuckleer

Nubuckleer heeft een fluweelachtig oppervlak waardoor het er uniek uitziet en aanvoelt. Het is van nature zacht en soepel en voelt aangenaam aan tegen de huid. Vergeleken met gepigmenteerd leer is nubuckleer iets gevoeliger, maar het behoudt zijn natuurlijke uitstraling en gevoel.

Een ander voordeel van nubuckleer is dat het ademend is en vocht kan opnemen en afgeven. Hierdoor blijft het aangenaam koel en droog, zelfs bij warm weer.

Voor- en nadelen van nubuckleren banken

Zitbanken van nubuckleer hebben veel voordelen, maar ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een nieuwe zitbank. De voordelen zijn onder andere de natuurlijke uitstraling, die duurzamer is dan anilineleer en semi-anilineleer.

Een ander voordeel van nubuckleren sofa's is dat ze ademend zijn en vocht kunnen opnemen en afgeven. Hierdoor blijven ze aangenaam koel en droog, zelfs bij warm weer.

Een nadeel van banken van nubuckleer is dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben om mooi en duurzaam te blijven. Ze zijn gevoeliger dan gepigmenteerd leer en hebben daarom meer aandacht en zorg nodig. Als je echter bereid bent om goed voor je nubuckleren bank te zorgen, zul je er vele jaren plezier van hebben.

Over het algemeen is nubuckleer een uitstekende keuze voor mensen die de voorkeur geven aan een natuurlijke look en op zoek zijn naar duurzaamheid. Met het juiste onderhoud zal uw nubuckleren bank nog vele jaren mooi en functioneel blijven.

Onze Livom zitbanken zijn ook verkrijgbaar in nubuckleer. Klik hier voor onze leren zitbanken:

 

Suèdeleer

Suède wordt gemaakt van dieren zoals herten of runderen. Het wordt gekenmerkt door zijn fluweelachtige oppervlak en wordt beschouwd als bijzonder zacht en soepel. Suède is echter gevoelig voor vuil, vloeistoffen en schuren.

Eigenschappen van suède

Suède is een natuurproduct en heeft daarom zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Naast het fluweelachtige oppervlak is het bijzonder zacht en soepel. Het vormt zich perfect naar het lichaam en zorgt voor een comfortabele pasvorm. Maar suède is ook gevoeliger dan andere materialen. Het kan snel vlekken en vuil opnemen en is gevoelig voor schuren.

Een ander voordeel van suède is het ademende vermogen. In tegenstelling tot kunstleer of andere synthetische materialen kan suède vocht opnemen en weer afgeven. Daardoor blijft het zelfs bij warme temperaturen aangenaam koel.

Voor- en nadelen van suède banken

Suède banken hebben hun eigen charme en zijn een echte blikvanger in veel woonkamers. Ze stralen gezelligheid en warmte uit en nodigen uit om te ontspannen. Een ander voordeel is dat ze lang meegaan als je ze goed onderhoudt.

Het is echter belangrijk om je van tevoren bewust te zijn van de nadelen van suède banken. Zoals gezegd is suède gevoeliger dan andere materialen. Het kan snel vlekken en vuil opnemen en is gevoelig voor schuren. Daarom moet je er goed op letten dat je geen vloeistoffen morst op een suède bank en deze regelmatig schoonmaken.

Een ander nadeel van suède zitbanken is de prijs. Omdat het een natuurproduct van hoge kwaliteit is, zijn suède banken vaak duurder dan andere banken van kunstleer of stof.

Uiteindelijk hangt de keuze van een bank altijd af van individuele behoeften en voorkeuren. Als je op zoek bent naar een bijzonder zachte en knusse bank en bereid bent om iets meer tijd en moeite te investeren in het onderhoud kan een suède sofa een goede keuze zijn.

Kunstleer

Imitatieleer is een populair materiaal voor meubels, kleding en accessoires. Het wordt gemaakt van verschillende materialen zoals polyurethaan of PVC en is een alternatief voor natuurlijk leer. Het is gemakkelijk te onderhouden, slijtvast en visueel bijna niet van echt leer te onderscheiden. Er zijn echter enkele verschillen tussen kunstleer en echt leer waar je je bewust van moet zijn.

Eigenschappen van kunstleer

Kunstleer heeft veel positieve eigenschappen. Het is gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen vlekken en krassen. In tegenstelling tot echt leer is het minder gevoelig voor vocht en kan het daarom gemakkelijker worden gereinigd. Het is ook bijna niet van echt leer te onderscheiden en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en designs.

Kunstleer heeft echter ook een aantal nadelen. Het is minder ademend dan natuurlijk leer, waardoor het sneller gaat zweten. Bovendien kan bij langdurig gebruik het oppervlak van het kunstleer afschilferen of verkleuren.

Voordelen en nadelen van kunstleren banken

Banken van kunstleer zijn een populaire keuze voor veel mensen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken en krassen. Ze zijn ook vaak goedkoper dan echt leren banken en bieden toch een vergelijkbare look. Er zijn echter ook enkele nadelen.

Zoals gezegd is kunstleer minder ademend dan echt leer. Dit betekent dat het sneller zweterig wordt en oncomfortabel is om op te zitten, vooral in de zomer. De duurzaamheid van kunstleren banken is vaak ook minder dan die van echt leren banken. Het materiaal kan sneller slijten of verkleuren, waardoor de bank eerder aan vervanging toe is.

Uiteindelijk hangt het van individuele behoeften en voorkeuren af of je kiest voor een kunstleren of echt lederen bank. Beide materialen hebben voor- en nadelen die je moet afwegen voordat je een beslissing neemt.

Buffelleer

Buffelleer is een populaire keuze voor meubels omdat het een robuust oppervlak heeft en beter bestand is tegen schuren dan andere soorten leer. Het is echter minder zacht en soepel dan anilineleer of semi-anilineleer.

Buffelleer wordt gemaakt van de huid van waterbuffels. Deze dieren komen oorspronkelijk uit Azië en Afrika en worden vaak gebruikt als werkdieren. Het leer dat uit hun huid wordt verkregen is van nature dik en robuust, waardoor het een ideale keuze is voor meubels die zwaar worden gebruikt.

Buffelleer wordt tijdens het looiproces behandeld om de duurzaamheid en slijtvastheid te verhogen. Het is ook minder gevoelig voor vlekken en vuil dan andere leersoorten, waardoor het een praktische keuze is voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

Eigenschappen van buffelleer

Buffelleer heeft een aantal eigenschappen die het een populaire keuze voor meubels maken:

 • Robuust oppervlak
 • Beter bestand tegen schuren dan andere leersoorten
 • Minder gevoelig voor vlekken en vuil
 • Praktische keuze voor gezinnen met kinderen of huisdieren

Er zijn echter ook enkele nadelen van buffelleer waar je rekening mee moet houden voordat je meubels van dit materiaal kiest.

Voordelen en nadelen van buffelleer banken

Enkele voordelen van buffelleer sofa's zijn:

 • Bestand tegen schuren
 • Lange duurzaamheid
 • Praktische keuze voor gezinnen met kinderen of huisdieren

Enkele nadelen van buffelleerbanken zijn:

 • Minder zacht en soepel dan anilineleer of semi-anilineleer
 • Kan duurder zijn in vergelijking met andere soorten leer
 • Heeft nodig regelmatige verzorgingom de duurzaamheid te behouden

Uiteindelijk hangt de keuze van leer voor meubels af van persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je op zoek bent naar een robuust en slijtvast materiaal dat ook praktisch is, dan is buffelleer misschien wel de juiste keuze voor jou.

Suèdeleer

Suède is een zeer populair materiaal voor kleding, meubels en accessoires. Het wordt gekenmerkt door een fluweelachtig oppervlak en wordt beschouwd als bijzonder zacht en soepel. Vergeleken met gepigmenteerd leer of buffelleer is suède echter gevoeliger voor vuil, vloeistoffen en schuren.

Het materiaal wordt verkregen van de onderkant van de dierenhuid en wordt daarom ook wel suède genoemd. Het is een natuurproduct en daarom bijzonder ademend en huidvriendelijk. Suède wordt vaak gebruikt voor kleding van hoge kwaliteit, zoals jassen, mantels en broeken, omdat het dankzij het zachte oppervlak erg comfortabel is om te dragen.

Eigenschappen van suèdeleer

Suède heeft een aantal speciale eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten leer:

 • Fluweelachtig oppervlak: De karakteristieke fluweelachtige textuur van suèdeleer ontstaat door het oppervlak te schuren.
 • Bijzonder zacht en soepel: De fijne vezelstructuur maakt suède zeer zacht en soepel.
 • Gevoeliger voor vuil, vloeistoffen en schuren: Door de fijne vezelstructuur is suèdeleer gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals vuil, vloeistoffen en schuren.

Voor- en nadelen van suède banken

Suède banken zijn een populaire keuze voor woonkamer meubels. Hier zijn enkele voor- en nadelen van suède banken:

 • Bijzonder zacht en aaibaar: suède banken zijn erg comfortabel en gezellig door hun zachte oppervlak.
 • Gevoeliger voor vuil, vloeistoffen en schuren: zoals met alle suède producten moet je ook met suède sofa's voorzichtig zijn om vuil, vloeistoffen en schuren te voorkomen.
 • Elegante uitstraling: Suède banken hebben een verfijnde en luxueuze uitstraling dankzij hun fluweelachtige oppervlak.
 • Onderhoud: Door hun gevoeligheid vereisen suède banken regelmatig onderhoud en reiniging.

Over het algemeen is suède een zeer hoogwaardig en aangenaam materiaal, maar het vereist wel een zekere mate van zorg vanwege de gevoeligheid. Met de juiste zorg en aandacht kunnen suède producten echter lang plezier geven.

Conclusie en aanbevelingen

Het kiezen van het juiste type leer voor een bank hangt af van verschillende factoren. Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijke uitstraling en bereid bent om het leer regelmatig te verzorgen, is anilineleer of nubuckleer een goede keuze. Semi-anilineleer is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar duurzaamheid maar niet willen inleveren op een natuurlijke look en feel. Gepigmenteerd leer is geschikt voor mensen die de voorkeur geven aan onderhoudsvriendelijk en slijtvast leer. Synthetisch leer is een goedkoop alternatief voor natuurlijke leersoorten. Buffelleer en suède zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar slijtvastheid maar toch een zacht oppervlak willen.

De beste leersoorten voor verschillende eisen

 • Natuurlijke look en gevoel: anilineleer of nubuckleer
 • Weerstand: semi-anilineleer, gepigmenteerd leer, buffelleer of suèdeleer
 • Onderhoudsvriendelijk: gepigmenteerd leer of kunstleer

Tips voor het onderhoud van leren zitbanken

Ongeacht het gekozen type leer, een leren bank moet regelmatig worden onderhouden om zijn schoonheid en duurzaamheid te behouden. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik alleen speciale leerverzorgingsproducten en geen conventionele huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
 • Stel de leren bank niet bloot aan direct zonlicht of warmtebronnen.
 • Vermijd vocht op de sofa.
 • Neem de bank regelmatig af met een droge doek om stof en vuil te verwijderen.