Tips tegen statisch geladen banken. Wat je eraan kunt doen

Tipps gegen statisch aufgeladene Sofas. Das kannst du dagegen tun - Livom

Elektrisch geladen bank? Hier is wat je eraan kunt doen

Geef je bank je af en toe een elektrische schok? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij laten je zien waarom en hoe je elektrische schokken in de toekomst kunt vermijden.

Elektrisch geladen meubels - wat zit erachter?

Je kent het vast wel: Je gaat op de bank zitten en je krijgt een veeg. Deze mini elektrische schokken kunnen behoorlijk onaangenaam zijn. Als het allemaal in het donker gebeurt, kan er zelfs een vonkje zichtbaar zijn. Maar waarom kunnen meubels en andere voorwerpen statisch geladen raken?

Daar zijn verschillende redenen voor.

 • Droge lucht: Een veel voorkomende oorzaak van statische elektriciteit is droge lucht. Normaal gesproken kunnen positieve en negatieve ladingen worden geëgaliseerd door de vochtigheid in de lucht. Zodra de lucht echter te droog is, wat vaak het geval is in de winter, kan deze egalisatie niet meer plaatsvinden en kunnen er vonken overspringen.

 

 

 • Wrijving: In het dagelijks leven leidt wrijving vaak tot statische elektriciteit. Wrijving ontstaat niet alleen bij het stofzuigen van de bank, wat tot kleine elektrische schokken kan leiden, maar ook als je gewoon door je woonkamer loopt.
 • Materiaal: Of iets statisch geladen kan worden, wordt natuurlijk ook beïnvloed door het materiaal. Niet-geleiders zijn bijvoorbeeld kunststoffen of rubber. Synthetische kunstvezels zijn daarentegen gevoeliger en laden daarom gemakkelijker op.

Onze tips tegen statische lading

Natuurlijk kennen we veel nuttige tips over hoe je onaangename vonken kunt voorkomen - dus let goed op:

Gebruik droogtrommeldoeken

De bank afvegen met een droogtrommeldoekje is waarschijnlijk de makkelijkste manier om statische elektriciteit tegen te gaan. Droogtrommeldoekjes zijn eigenlijk bedoeld voor de wasdroger en geven je wasgoed een frisse geur. Maar omdat ze ook uitstekend werken tegen statische elektriciteit, zijn ze perfect voor een kleine "sofa rubdown".

Vochtigheid verhogen

Heb je ooit gemerkt dat je bank elektrische schokken geeft, vooral in de winter? Statische elektriciteit kan zich veel beter opbouwen in de droge verwarmde lucht.

 

 

Om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, kun je bijvoorbeeld een luchtbevochtiger gebruiken. Maar er is een eenvoudigere manier: een paar planten in de kamer kunnen de luchtvochtigheid aanzienlijk verhogen.

Banken zijn meestal bijzonder opgeladen onmiddellijk na het stofzuigen. Door je bank lichtjes te bevochtigen met een verstuiver, kun je ontladingen en dus elektrische schokken effectief tegengaan.

Antistatische sprays

Sommige gestoffeerde meubels hebben al antistatische bestanddelen in de stof verwerkt, maar dit geldt natuurlijk lang niet voor alle gestoffeerde meubels. Antistatische sprays zijn een super eenvoudige oplossing voor iedereen die op een betrouwbare manier elke lading van zijn bank wil verwijderen.

Spuit de sofa gewoon in vanaf een afstand van ongeveer 30 cm en laat hem drogen. De sofa kan dan onmiddellijk worden gebruikt en de elektrostatische lading is verleden tijd.

Maak je eigen antistatische spray

Je kunt ook gemakkelijk je eigen antistatische spray maken. Je hebt het volgende nodig:

 • 1 sprayfles
 • 1 theelepel wasverzachter
 • 1 kopje water

 

 

Meng gewoon wasverzachter en water en je kunt aan de slag. Schud de oplossing goed voor gebruik. Zelfs met de zelfgemaakte spray, houd voldoende afstand van de bank om vlekken te voorkomen.

Geladen oppervlakken ontladen met metaal

Een andere tip die je gemakkelijk thuis kunt toepassen om je bank uit te kleden: Pak een metalen kleerhanger of een ander metalen voorwerp en ga ermee over de oppervlakken van de bank. U zult merken dat zelfs een beetje metaal helpt om de ladingen weer in balans te brengen.

Met deze eenvoudige trucs kunt u gemakkelijk elektrische schokken voorkomen.

Wil je meer tips?

 • Op blote voeten lopen voorkomt vonken. Elektrostatische ontladingen worden bevorderd door rubberen zolen en sokken. Als je echter op blote voeten loopt, kunnen er geen vonken overspringen.
 • Smeer je regelmatig in met crème. Een droge huid veroorzaakt eerder een elektrische schok. Je moet je huid goed hydrateren, vooral in de wintermaanden.
 • Voeg 50 ml zuiveringszout toe aan je waspoeder om statische elektriciteit te voorkomen.
 • Wasverzachter, droogballen, een bolletje aluminiumfolie of een vochtige molton in de droger worden ook beschouwd als geheime wapens tegen statische elektriciteit.
 • Let op de materialen van je kleding. Katoen of andere natuurlijke materialen zijn minder geladen dan nylon of andere synthetische vezels.

Eén ding is zeker: met deze eenvoudige tips en trucs maken die vervelende elektrische schokken geen kans meer. 😉

Je kunt dus weer genieten van je bank - zonder vonken.