Stijgende grondstofprijzen

Steigende Rohstoffpreise - Livom

Wereldwijde stijging van grondstofprijzen - helaas ook in onze sector

Beste klanten

Bedankt voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

Ons bedrijf streeft er altijd naar om u een hoge kwaliteit te bieden en uw bestellingen betrouwbaar uit te voeren.

Helaas blijven we niet gespaard van de enorme stijging van de grondstof- en transportkosten (bijv. hout, stof, enz.).

Daarom moeten we nu onze prijzen aanpassen vanaf 1 september 2021. Dit is een prijsstijging van ongeveer 10%.

Hout is de afgelopen maanden steeds duurder geworden. Bron: dpa

Stijgende grondstofprijzen - enige achtergrondinformatie

De grondstofprijzen stijgen op veel gebieden dramatisch. Als dit een langetermijntrend wordt, kunnen uiteindelijk ook de consumentenprijzen stijgen.

We zijn er al aan gewend geraakt dat de droom om een eigen huis te bezitten bijna onmogelijk te realiseren is voor mensen met een modaal inkomen. De prijzen stijgen van jaar tot jaar, in ieder geval in stedelijke centra. Niet alleen betaalbare huizen, maar ook vakmensen worden steeds moeilijker te vinden.

En nu stijgen ook de prijzen van bouwmaterialen aanzienlijk. Het Federale Bureau voor de Statistiek meldde een prijsstijging van meer dan een vijfde voor timmerhout van naaldhout (daklatten en constructiehout) in vergelijking met maart 2020. Daarnaast zijn kunststoffen, koper en isolatiematerialen nu blijkbaar ook schaars.

Problemen in alle sectoren

Het is echter niet alleen de bouwsector die lijdt onder een tekort aan grondstoffen en stijgende prijzen. Volgens een recente enquête van het Ifo-instituut in München heeft 45 procent van de Duitse industriële bedrijven een tekort aan onderdelen of materialen. Vooral fabrikanten van rubber en plastic hebben het zwaar te verduren: 71,2 procent meldt problemen.

Het instituut vraagt al 30 jaar lang elke drie maanden naar tekorten aan onderdelen of materialen, maar nog nooit was het percentage getroffen bedrijven zo hoog. "Dit nieuwe knelpunt kan het herstel van de industrie in gevaar brengen," waarschuwde Ifo-deskundige Klaus Wohlrabe.

Bank of America waarschuwt voor hyperinflatie

Stijgende grondstofprijzen kunnen sommige producten uiteindelijk duurder maken voor consumenten. Of dit gebeurt, zal vooral afhangen van hoe lang het tekort aan grondstoffen aanhoudt en hoe sterk de wereldeconomie weer aantrekt na de crisis.

Bank of America is al op de zaken vooruitgelopen en waarschuwt voor "tijdelijke hyperinflatie". Andere experts zijn relaxter en zien momenteel slechts tijdelijke effecten. In ieder geval is het de moeite waard om waakzaam te blijven als het gaat om inflatie. Het een veroorzaakt immers vaak het ander, en kettingeffecten kunnen het leven uiteindelijk op veel gebieden duurder maken.

Bron: ZDF