Verhogende grondstofprijzen
Wereldwijde stijging van de grondstofprijzen - helaas ook in onze branche
beste klant
Wij danken u voor uw vertrouwen dat u erin hebt geplaatst.
Ons bedrijf streeft er altijd naar om van hoge kwaliteit te leveren en de bestellingen betrouwbaar uit te voeren.
Helaas zijn we echter niet de enorme toenemende grondstof- en transportkosten gespaard (bijvoorbeeld hout, stof, enz.).
Bij de gelegenheid moeten we nu onze prijzen aanpassen vanaf 1 september 2021. Dit is een prijsverhoging van ongeveer 10%.
Wood is de afgelopen maanden steeds duurder geworden. Bron: DPA
Stijgende grondstofprijzen - wat achtergrondinformatie
De grondstofprijzen worden in veel gebieden drastisch aangetrokken. Als er een langere termijntrend uit groeit, kunnen de consumentenprijzen ook aantrekken.
Het feit dat de droom van je eigen huis voor normale verdieners nauwelijks kan worden gerealiseerd, is hier al aan gewend. Tenminste in de grootstedelijke gebieden stijgen de prijzen van jaar tot jaar. Niet alleen betaalbare eigenschappen, ook ambachtslieden worden steeds moeilijker te vinden.
En nu stijgen de prijzen voor bouwmaterialen ook aanzienlijk. Het federale statistische kantoor voor Nadel Cut Wood (dakbanen en hout) rapporteerde een prijsstijging van meer dan een vijfde vergeleken met maart 2020. Bovendien zijn plastic, koper- en isolatiematerialen nu nu schaars.
Problemen in alle industrieën
Maar niet alleen lijdt de bouwsector aan gebrek aan grondstoffen en stijgende prijzen. In 45 procent van de Duitse industriële bedrijven is er een gebrek aan onderdelen of materialen, zoals een onderzoek van het München IFO Institute onlangs heeft aangetoond. De fabrikanten van rubber en plastic goederen lijden bijzonder sterk, waarbij 71,2 procent problemen meldt.
Al 30 jaar vraagt het instituut om de drie maanden naar het gebrek aan onderdelen of materialen - maar het aandeel van de getroffen bedrijven is nog nooit zo hoog geweest. "Deze nieuwe fleshals kan het herstel van de industrie in gevaar brengen", waarschuwde IFO -expert Klaus Wohlrabe.
Bank of America waarschuwt voor hyperinflatie
Uiteindelijk kunnen de stijgende grondstofprijzen veel producten duurder maken voor consumenten. Of dit zal gebeuren, hangt vooral af van hoe lang het gebrek aan grondstoffen duren en hoe sterk de wereldeconomie na de crisis op snelheid zal absorberen.
De Bank of America staat al vooruit en waarschuwt voor een "tijdelijke hyperinflatie". Andere experts zijn meer ontspannen en zien momenteel alleen tijdelijke effecten. Het is in elk geval de moeite waard om waakzaam te blijven als het gaat om inflatie. Omdat de ene vaak de andere vereist, en keteneffecten kunnen in veel gebieden duurder eindigen.
Bron: ZDF