10 tips: Duurzamer leven, winkelen & wonen

10 Tipps: Nachhaltiger leben, einkaufen & wohnen - Livom

Besteed jij aandacht aan duurzaamheid in je dagelijks leven?

Wat je antwoord ook is - laten we eerlijk zijn: de overgrote meerderheid van ons zou waarschijnlijk meer kunnen doen om onze voetafdruk op onze planeet te verkleinen.

Het woord duurzaamheid moet niet alleen een ongrijpbaar modewoord blijven. Het moet een onderwerp worden waar je ook in je dagelijks leven aandacht aan kunt besteden. Daarom hebben we wat onderzoek voor je gedaan en eenvoudige tips verzameld voor meer duurzaamheid in het dagelijks leven.

Duurzaam dagelijks leven - je kunt deze tips nu in de praktijk brengen

  • Vaatwasser en wasmachine vullen

Afhankelijk van het model kunnen vaatwassers en wasmachines echte energievreters zijn. Als we het milieu gaan vervuilen, moet het op zijn minst de moeite waard zijn. Vul je vaatwasser en wasmachine dus altijd zo vol mogelijk voordat je ze aanzet.

Als je bovendien het ecoprogramma gebruikt op zowel de vaatwasser als de wasmachine, kun je nog meer energie besparen.

  • Vermijd het voorverwarmen van de oven

Wist je dat je ongeveer 20% elektriciteit kunt besparen als je de oven alleen aanzet wanneer je je eten erin doet?

De oven voorverwarmen is volledig onnodig, omdat het alleen maar energie verbruikt zonder dat het voedsel er iets van krijgt. Als je de oven alleen inschakelt wanneer je hem echt nodig hebt, zal de baktijd iets langer zijn, maar het milieu zal je er dankbaar voor zijn.

  • Boodschappentassen in plaats van plastic zakken

Er ontstaat een enorme hoeveelheid onnodig plastic afval bij het boodschappen doen, niet alleen door de verpakking van het voedsel, maar ook door de plastic zakken waarin de boodschappen vervolgens worden verpakt.

Toegegeven, we zien hier steeds meer mensen die al herbruikbare tassen, rugzakken of trolleys gebruiken - maar zelfs hier zijn plastic tassen helaas nog niet helemaal verdwenen.

Koop dus een praktische tas of een andere herbruikbare tas voor je toekomstige aankopen.

  • Plan je boodschappen

Een heel eenvoudige tip, maar een die vaak wordt onderschat: Bekijk je voorraden voordat je boodschappen doet.

Als je weet wat je nodig hebt en je boodschappen plant, kun je voedselverspilling veel beter voorkomen. Een extra insidertip: ga niet met honger boodschappen doen, want je bent jezelf niet als je honger hebt. Dan is het makkelijk om te overdrijven en koop je waarschijnlijk gewoon alles waar je "zin in hebt".

  • Winkel regionaal en seizoensgebonden

Regionaal en seizoensgebonden eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en je portemonnee. Ja, wij houden ook wel eens van een avocado of een zoete ananas, maar helaas groeien die niet in Zwitserland.

Bovendien hebben veel van deze producten veel water nodig om überhaupt verbouwd te kunnen worden. Water is echter vaak schaars in de teeltgebieden. De enorme hoeveelheden CO2 die nodig zijn voor transport maken het ook allesbehalve duurzaam.

Laten we ons weer meer concentreren op ons regionale en seizoensgebonden voedsel. Onze appels in al hun variëteiten, zoete kersen, aardbeien en pruimen zijn toch onovertroffen?

  • Doe het zonder bonnetjes

Of we nu winkelen of uit eten gaan in een restaurant, er wordt ons vaak gevraagd of we een bonnetje willen. Maar eerlijk gezegd, hoe vaak heb je ze thuis niet geaccepteerd en meteen in de prullenbak gegooid?

Doe dus voortaan gewoon zonder bonnetjes en kondig dit van tevoren aan, anders worden bonnetjes gewoon in je hand gedrukt.

  • Glas in plaats van plastic

Het verminderen van plastic is ontzettend belangrijk als het gaat om duurzamer leven.

Als je bij het winkelen de keuze hebt tussen glas en plastic, kies dan voortaan voor glas. Glas gebruik je vaker, waardoor het milieuvriendelijker is. Bovendien vind je in glas, in tegenstelling tot plastic, geen schadelijke stoffen.

  • Stel vragen aan de textielindustrie

Het is waarschijnlijk voor bijna iedereen wel duidelijk dat de textielindustrie een vuile boel is. Sommige kleren die we in de bekende fast fashion shops kunnen kopen, zijn gemaakt door kinderen die onder mensonwaardige omstandigheden werken, zonder bescherming tegen gevaarlijke chemicaliën en voor een schamel loontje.

Als je duurzamere kleding wilt kopen, zijn er een paar alternatieven. Er is al een groot aanbod aan mooie kleding van eerlijke merken die duurzaam produceren en volledig transparant zijn. Als je nog een stapje verder wilt gaan, koop dan gewoon tweedehands of organiseer een kledingruil - ook op dit gebied zijn er steeds meer mogelijkheden.

Duurzaam wonen met de juiste meubels

Ook de wereld van design en meubels verandert op dit moment, en Livom helpt je met een duurzame selectie van bankentafelsstoelen en buitenmeubilair in het centrum van dit alles. Daarom hebben we ook tips voor je in de rubriek Wonen & Meubels.

  • Let op de herkomst van de materialen

Bomen worden gekapt - daar hebben we niet zoveel invloed op als we misschien zouden willen.

Helaas vind je nu een grote selectie meubels van tropische houtsoorten in meubelwinkels met een duurzaamheidslabel. De duurzame winning van tropisch hout is echter een uitvinding.

Dus waarom zou je een tafel van tropisch hout kopen als je ook prachtige meubels van lokale boomsoorten kunt hebben?

  • Duurzaam is duurzaam

Iedereen heeft meubels nodig en mooi wonen is belangrijk voor ons. Helaas telt te vaak alleen de prijs van de meubels en worden andere factoren verwaarloosd.

We hebben allemaal onze ervaringen met goedkope meubels. Of het nu gaat om gaten die verkeerd zijn voorgeboord, banken die snel versleten zijn of kledingkasten die bij de eerste verhuizing moeten worden weggegooid: Goedkope meubels bezorgen ons vaak problemen.

Een groot probleem is dat goedkoop geproduceerde meubels van slechte kwaliteit zijn en daarom niet zo lang meegaan als kwaliteitsmeubels. Het maakt verschil of je elke drie jaar een nieuwe kledingkast moet kopen of dat deze gemakkelijk 15 jaar meegaat. Uiteindelijk is het dus de moeite waard om iets meer geld uit te geven dan steeds nieuwe meubels te moeten kopen.

Nu is het jouw beurt

Je hebt het gezien: Het is eigenlijk niet zo moeilijk om duurzamer te leven in het dagelijks leven. Verreweg de meeste tips kunnen we gemakkelijk in ons dagelijks leven toepassen. We moeten onszelf gewoon bij de neus nemen en meer aandacht besteden aan hoe we leven en consumeren.

Met de voetafdrukcalculator van het WWF kun je bijvoorbeeld eenvoudig je ecologische voetafdruk berekenen. Deze test heeft ook laten zien dat we nog wat in te halen hebben als het gaat om duurzaamheid in het dagelijks leven - maar niemand is perfect, toch?

We zijn verre van perfect. Maar omdat we dagelijks met deze kwestie te maken hebben, proberen we ook ons gedrag stap voor stap aan te passen en ervoor te zorgen dat we klimaatvriendelijker reizen.

Wat doe jij om duurzamer te leven in je dagelijkse leven? Laat het ons weten! 😊